Upp

5 enkla steg för att förbättra din hemsidas användarupplevelse

Picture of Maia Torell Maia Torell |

minuters lästid

Visste du att användarens upplevelse är en viktig faktor för framgång på en hemsida? I takt med att fler och fler företag skapar sin närvaro online blir det också allt viktigare att förbättra användares upplevelser på din hemsida för att stå ut i mängden. En bra användarupplevelse kan hjälpa till att attrahera och behålla kunder, öka engagemang och slutligen driva konverteringar. Här är 5 enkla steg att förbättra användarupplevelsen på din hemsida:

 

#1 Tydlig navigation

Första och viktigaste steget för att förbättra användarupplevelsen på din hemsida är att förenkla navigationen. En komplex och rörig navigation kan förvirra besökare och få dem att överge din sida.

Detta kan du göra genom att minska antalet menyalternativ och organisera dem logiskt. Se till att din hemsidas primära navigation är synlig och lättillgänglig från vilken sida som helst.

 

Exempel på en tydlig navigeringsmeny
Exempel på en tydlig navigeringsmeny

 

#2 Optimera sidans hastighet

Din hemsidas hastighet kan göra mycket för användarupplevelsen. Studier visar att ca 53% av besökarna på en hemsida lämnar om den laddar i över 3 sekunder. Enligt en studie från Portent spelar de första 5 sekunderna extra stor roll för konvertering, det är till och med så att en hemsidas konverteringsgrad sjunker med hela 4.42% för varje extra sekund som en hemsida behöver ladda.

Några saker du kan göra för att förbättra din sidas hastighet är bland annat att komprimera bilder och minifiera HTML, CSS och JavaScript filer.

 

#3 Prioritera Tillgänglighet

Enligt World Health Organization (WHO) uppskattas ca 16% av världens befolkning ha någon form av funktionsvariation. Att göra din webbsida tillgänglig kan därför inte bara bidra till en mer inkluderande samhälls- och arbetsmiljö, utan också öka din potentiella publik och kundbas.

Tillgänglighet betyder att designa din hemsida för att vara användbar för så många människor som möjligt, inklusive personer med funktionsnedsättningar. För att skapa en välkomnande plats för alla dina besökare kan du bland annat se till att din hemsida är kompatibel med skärmläsare, ge alternativ text för bilder och annat innehåll som inte har rubrik, samt också använda tydliga färgkontrast som gör text läsbar. 

 

accessability example

high contrast
Exempel på HubSpots användarvänliga meny som ger möjligheten att ändra sidans färgkontrast

 

 

#4 Engagerande Innehåll

Innehållet är en viktig del av din hemsidas användarupplevelse. Det är det besökarna kommer för och det är det som håller dem engagerade.

För att förbättra användarupplevelsen på din hemsida, se till att ditt innehåll är informativt, engagerande och uppdaterat. Använd ett klart och tydligt språk som är lätt att läsa och förstå. Du kan också lägga till multimedia-element som videor, bilder och infografik för att bryta upp texten och göra den mer engagerande.

En bild på olika alternativ för bilder, video och content

#5 Optimera för Mobil

Idag spenderar ca 70% av internetanvändare sin tid på en mobiltelefon, vilket innebär att det blivit allt viktigare att skapa en hemsida med användarvänlig design optimerad till en mobil vy.

Se till att din webbplats är responsiv, vilket innebär att den kan anpassa sig till olika skärmstorlekar, och designa din webbplats med en ‘mobile-first approach’. Du kan också använda en mobilvänlig typsnittsstorlek, komprimera bilder och förenkla navigeringen för mobila användare.

 

teqflo-mobile
Bild på TeQflos mobilsida

 

 

Vill du göra din hemsida mer användarvänlig? 

Kontakta oss så hjälper vi dig!

 

Läs Mer

Innan du börjar annonsera, gör dessa viktiga saker först!

2024-05-17 14:49

Vill du börja annonsera och få nya besökare och leads på din webbplats? Annonsmarknadsföring är ett utmärkt verktyg för både awareness,...

Hur Man Navigerar Digital Transformation: TeQflos Approach för Improve, Grow och Change

2024-05-13 08:20

I den snabbt föränderliga världen av affärer krävs det inte bara att hänga med i förändringen, utan att omfamna den. Digital transformation har...

Upptäck SEO: TeQflos strategi för 2024 & nybörjarguide

2024-05-06 08:43

Kämpar du med att förstå grunderna i SEO? År 2024 är SEO mer än bara nyckelord!

TeQflos strategi fokuserar på den föränderliga landskapet, dyker...