Book a meeting
Contact us

Gamification: TeQflo gör det. Tillsammans med Aditro Logistics, ett av nordens mest spännande bolag.

av Henrik Börjesson, på July 5, 2019 1:42:17 PM CEST

De senaste veckorna har nyheten om gamification-projektet som TeQflo och Aditro Logistics arbetar med spridit sig som en löpeld inom logistikbranschen och e-handeln. Vi tänkte att det är ett bra tillfälle att dela med oss av våra tankar kring det här projektet och om effekterna av gamification, håll till godo.

I rummet satt +50 års erfarenhet av IT och teknik. Frågan alla klurade på var: “har ni någonsin varit med om så mycket uppmärksamhet kring ett av era projekt? Trots stora, komplexa och internationella projekt på meritlistan, konstaterade vi snabbt att ingen upplevt responsen på  Aditro Logistics pressrelease “Från truckförare till truckninja - nu ska arbete på lager bli datorspel”. Pressreleasen har omskrivits i flera medier, forskare följer projektet och i all uppståndelse är vi smått överväldigade. Häng med nedan för ett djupdyk.

RefleQt-Gami (1)

 

Allt började med insikter som ledde till en spännande idé. I möte med koncernledningen redde vi ut begreppet digitalisering. Insikten kring gamification, en av de 4 stora tekniska förändringsvågorna (internet, social media och mobilt är de andra 3), sådde idén att gamification kunde förändra och förbättra Aditro Logistics.

 

De flesta organisationer delar utmaningen med att skapa högt engagemang. I Gallups mätningar pendlar andelen engagerade medarbetare runt 13-18%. En andel ingen kan vara stolt över men så svår att förbättra. Effekterna av mer närvarande medarbetare är mycket stora och gynnar både medarbetaren och arbetsgivaren.

 

Vägen dit skiljer sig dock åt. Traditionellt pratar vi kulturresor, ledarskap, medarbetarundersökningar, employer branding och eventuellt “nya” appar som tar pulsen på organisationen och kopplar ihop organisationens mål med individen för att öka upplevd meningsfullhet.

Ovan är för all del bra aktiviteter. Men utöver dessa, valde Aditro Logistics att utforska gamification, i stunden helt ny mark (Amazons projekt okänt vid tidpunkten) i branschen. Ett modigt beslut av ett progressivt företag. Efter hårt arbete signalerar pressreleasen startskottet för Aditro Logistics och TeQflo att börja berätta om vårt spännande samarbete. Pressreleasen satte gamification på kartan i Sverige, framförallt i logistikbranschen men troligen inspireras även andra branscher. Bara se den första vågen av respons från media nedan:

 

 

Flera intressant perspektiv fångas. NyTeknik går tillsammans med Daniel Berglind in på det bakomliggande arbetet, mottagandet och riktningen framåt.

 

Gamification_Media_TeQflo2

 

Jönköpingsposten besökte pilotteamet på Aditro Logistics och publicerade: “Truckförarna, som är först ut, gillar att spela på arbetstid. “Det väcker tävlingsmänniskan i mig…”.

 

Gamification_Media_TeQflo1

 

Ehandel slår på stort med rubriken “Svensk härmar Amazon - lagerarbete blir ett datorspel”.

 

Kopplingen till Amazon är förstås intressant. När kanske världens mest progressiva bolag med ca. 50% av E-handeln i USA satsar på gamification ger det en tydlig signal om potentialen.

 

Samtidigt är rubriken missvisande. Även om vi varit medvetna om Amazons satsning, så är gamification unikt för varje bolag. Gamification skräddarsys kring kultur, medarbetarskap, affärsmål och tekniska möjligheter. Citatet från Aditro Logistics VD Johannes Gussander är talande:

 

Det här arbetssättet är nytt för oss, och för hela branschen, men vi kan redan se att den här satsningen fallit väl ut. Respons och engagemang från medarbetarna har varit otroligt stort och intresset för vår verksamhet har vuxit även utanför lagrets väggar. Det blir spännande att fortsätta utveckla detta nya arbetssätt. Nästa steg är att bjuda in våra kunder till spelet så att även de kan följa vårt arbete i realtid, säger Johannes Gussander, VD på Aditro Logistics.

 

Rätt genomförd digitalisering, i detta fallet gamification, påverkar bolaget i grunden. Arbetssätt utvecklas, engagemang påverkas, kultur formas och kundrelationer utvecklas. Gamification är en förändringsvåg, som likt internet, mobilitet och sociala medier, kan förändra vårt sätt att göra saker på. Pressreleasen sammanfattade hårt arbete och ett fantastiskt samarbete med Aditro Logistics. Vi är fulla av beundran för koncernledningen som vågar gå först och av engagemanget vi mött i verksamheten.

Teamet på TeQflo som arbetat med detta har också gjort ett fantastiskt arbete. Vi har vågat, utforskat, utvecklats och framförallt genomfört arbete på outforskad mark. Första delmålet är nått, nu fortsätter vi resan med att utveckla och förbättra! Vi är väldigt stolta över vårt arbete och tacksamma för möjligheten!

På TeQflo är vi fast beslutna att hjälpa våra kunder (partners) blir digitala mästare med allt gott det medför. Vi jobbar i gränslandet mellan människa och teknik, digitalisering. Vill du veta mer om gamification? Följ vår blogg RefleQt för fler uppdateringar där vi går in på Vad, Varför och Hur.

Vill ni veta vad gamification kan vara för just er organisation? Kontakta oss så berättar vi gärna mer!

Läs mer om vårt erbjudande inom Gamification

EFL_MRS_C_Henrik_Borjesson_5787_400x400px

Henrik Börjesson
VD & Ansvarig Gamification

Ämnen:TeQfloDigitaliseringGamificationDigital TransformationAditro LogisticsSpelifiering

Kommentarer