Upp

Säkra din digitala värld: Cybersäkerhetens trender och bästa practices

Picture of Ted Olsson Ted Olsson |

Minuters läsning

Vi lever idag i en värld där vi är konstant uppkopplade och där cybersäkerhet är mer kritiskt än någonsin, många fortsätter dock blunda eller lever efter en sorts “det där händer bara andra” mentalitet. För att kunna skydda din identitet eller ditt företag från hoten som finns online krävs det en proaktiv approach och en förståelse för de senaste trenderna inom cybersäkerhet.

I detta blogginlägg kommer vi skrapa lite på ytan över några viktiga trender och tips för vad du kan göra för att minimera riskerna.

Innehåll:

 1. Nyckeltrender

 2. Best Practice för Cybersäkerhet

 3. Sammanfattning

cybersecurity virus

Nyckeltrender:

 • Ökat antal Ransomware attacker

Under de senaste åren har vi sett en lavinartad ökning av ransomwareattacker. Attackerna involverar illasinnade personer eller grupper som krypterar data och kräver stora lösensummor för att frigöra er data igen. Förståelse hur dessa attacker fungerar är kritiskt för att kunna skydda sig mot dem.

 • Phising attacker och social engineering

Phising attacker har funnit länge i olika former men de fortsätter att vara ett konstant hot. I takt med utveckligen av generativ AI kommer dessa hoten bara bli svårare och svårare att identifiera.

 • IoT sårbarheter

IoT har blivit en del av vår vardag och finns snart i varje hem och företag. En stor nackdel med dessa enheter är att de ofta är lättare att attackera då de oftast inte lever upp till grundläggande säkerhetskrav. I allt snabbare takt har dessa blivit populära måltavlor i diverse typer av attacker och används bland annat i DDoS-attacker. 

 • Större målgrupper

Traditionellt har riktade attacker endast varit ett hot för stora företag eller statliga myndigheter, men när utvecklingen gått framåt och gjort det mer lukrativt och lättare att nyttja privat information har målgrupperna blivit utökade till att även innefatta små företag och till och med privatpersoner.

 • Mobila enheter

Attacker mot mobila enheter ökar ständigt och utvecklingen av program som exempelvis kan användas för att komma åt bankkonton eller epost blir mer kompetenta och svårare att upptäcka. Mobila enheter används idag till allt från bankärenden till arbetsmöten och de innehåller enorma mängder personlig information som kan användas till en uppsjö av olika typer av attacker vilket gjort dem till nästa stora måltavla.


cybersecurity computer

Best Practice för Cybersäkerhet:

 • Regelbunden träning och utbildning av personal

Utbilda er personal om olika risker och hur de kan upptäcka dessa innan det är för sent. Återkommande mindre träningar eller tester i kombination med utbildningar är viktigt för att få in korrekt beteende och riskmedvetenhet som gör att era anställda kan upptäcka och undvika potentiella hot som exempelvis “phising attacker”.

 • Uppdatera mjukvara och system

Regelbundna uppdateringar av mjukvara och system förhindrar cyberkriminella att utnyttja sårbarheter i utdaterade system. Allt ifrån datorer till servrar bör ha en underhållsplan och relatera till en välutvecklad it-policy.

 • Backup

En väl framtagen plan för backup är någon varje företag borde ha. De ledande företagen inom epost och applikationer sparar inte backup av era filer så detta måste hanteras på företagsnivå. Skulle olyckan vara framme och ni blir drabbade av en “ransomware attack” är en välfungerande backup plan en riktig livräddare. Att ha flera lager av backup både lokalt och i molnet kan vara det enda som räddar er från en potentiell ekonomisk katastrof.

 • Implementera en stark lösenordspolicy

Uppmuntra och utbilda era anställda att använda unika, starka lösenord och kräv regelbundna uppdateringar. Implementera ett system för lösenordshantering för att underlätta hanteringen och processen.

 • Multi-Factor Autentisering (MFA)

Multi-Factor autentisering ger er ett extra lager av säkerhet och en enklare inloggningsprocess för era anställda. MFA är ett mycket effektivt och enkelt sätt att öka er säkerhet.

 

Sammanfattning:

För att ha en chans att ligga steget före säkerhetshoten krävs det en kombination av kunskap, proaktivt arbete, välutvecklade processer och rätt verktyg. Genom att förstå trender, attacktyper och best practice kan ni öka ert företags säkerhet avsevärt och minska riskerna att just ni drabbas av nästa attackvåg. Prioritera cybersäkerhet i er digitala utveckling och håll er uppdaterade så att vi tillsammans kan säkerställa att ni slipper bli drabbade.

 

Vill du veta mer om cybersäkerhet och hur du kan skydda din identitet eller ditt företag från de ständigt ökande hoten online?

 1. Om detta blogginlägg väckt ditt intresse eller om du söker vägledning för att anpassa ditt företag till den digitala verkligheten, tveka inte att kontakta oss.
 2. Följ oss på sociala medier. Vi uppdaterar löpande på LinkedIn, Instagram, och Facebook när vi har ett nytt blogginlägg. Där får värdefulla tips och hålls uppdaterad på nyheter och värdefulla tips, så du förlorar ingenting på att följa oss! 
 3. Vill du connecta på LinkedIn? Du hittar mig här! Skicka ett meddelande om detta ämne, eller nåt helt annat! 

/ Ted Olsson - Senior sales

Läs mer

Introducerar Service Hub och jämför Starter, Professional & Enterprise

2024-06-28 08:00

Nyfiken på Hubspot Service Hub? I detta blogginlägg avslöjar vi fördelarna med Service Hub. Det är som att låsa upp en skattkista av...

Introduktion till Marketing Hub: En omfattande guide

2024-06-28 07:00

Vill du maximera Hubspot Marketing Hub i din marknadsföring?

Låt oss jämföra Starter, Professional och Enterprise planer baserat på dina mål, budget...

Hur man använder kundrecensioner för att bygga förtroende

2024-06-26 15:35

Kundrecensioner är en kraftfull resurs för att bygga förtroende och trovärdighet för ditt företag. Men många glömmer att posta dem och tror inte att...