Upp

Generation Z skriver om marknadsföringstratten - nya regler inom marknadsföring

Picture of Sofia Johansson Sofia Johansson |

Minuters läsning

Om Generation Z håller på att omskriva marknadsföringstratten, hur kommer det påverka din marknadsföringsstrategi och hur man marknadsför till Generation Z och den kommande generationen Alpha?

En nyligen publicerad artikel av Vogue Business avslöjade att Generation Z har helt förändrat sättet vi förstår marknadsföringstratten och att den traditionella vägen kunder tar mot ett köp inte längre är densamma.

Du behöver glömma den linjära modellen, eftersom framgångsrika varumärken idag bör fokusera på att bygga gemenskap, utforskning, inspiration och lojalitet med sina kunder. Du behöver skapa mycket bättre varumärkesupplevelser som resonerar med Generation Z.

I denna blogginlägg kommer vi att dyka djupare ner i artikeln och vad Generation Z (och förmodligen den framtida generationen Alpha) förväntar sig av varumärken och företag för att göra ett köp.

Innehåll:

 1. Avkodning av Generation Z - Marknadsföring i en ny era

 2. Vad är Marknadsföringstratten?

 3. Hur når vi dem?

 4. Alfa Generationen

 

Avkodning av Generation Z: Marknadsföring i en ny era

Borta är dagarna med raksträcka marknadsföringstrattar! Om du är företagare som undrar hur du når yngre målgrupper är du inte ensam. Generation Z, generationen född mellan mitten av 1990-talet och 2012, har kastat en skruv i traditionella marknadsföringsstrategier. Denna generation skiljer sig från millenniegenerationen i hur de konsumerar innehåll. De söker inspiration för att upptäcka varumärken, ofta genom sociala medier. Detta sätter press på företag att skapa högkvalitativt, inspirerande innehåll för att locka nya kunder. Alla inom marknadsföring behöver kunskap om hur man inte bara förstår Generation Z, utan också den ännu yngre Alpha-generationen (född från 2010 och framåt).

Förståelse av Generation Z: 

Generation Z är en generation formad av den digitala revolutionen och social medvetenhet, till skillnad från tidigare generationer. 
Här är några nyckelanteckningar om Generation Z:

 • Digitala Natives: De har vuxit upp med konstant anslutning och är bekväma med att navigera i den digitala världen. Detta innebär att sociala medier är deras primära verksamhetsområde, och de förväntar sig sömlösa digitala upplevelser från varumärken.
 • Skeptiska konsumenter:  Översvämmade med information har Generation Z en skarp blick för inautentiskhet. De litar inte på flashy annonser eller kändisförbehållningar - de längtar efter genuina förbindelser och transparens.
 • Värderingsdrivna:  Social rättvisa, miljömedvetenhet och etiska metoder är viktiga för dem. De kommer att dra sig mot varumärken som överensstämmer med deras värderingar och tar ställning för frågor som de bryr sig om.
 • Upplevelsesökare: Produkter är bara en del av ekvationen. Generation Z längtar efter fördjupande upplevelser som går utöver ett enkelt köp. Tänk användargenererade innehållskampanjer som låter dem delta och koppla upp sig med ditt varumärke.Gen Z

Vad är Marknadsföringstratten, egentligen?

Föreställ dig en tratt, bred upptill och smal nedtill. Det är ungefär som marknadsföringstratten. Kunden är högst upp, och när de lär sig mer om ett varumärke och dess produkter rör de sig ner i tratten mot ett köp.

Marknadsföringstratten hjälper företag att förstå de olika stegen som kunder går igenom innan de köper något. På så sätt kan företag skapa riktade marknadsföringskampanjer för varje steg.

Det finns fyra huvudsteg i marknadsföringstratten:

 1. Awareness: Detta är när kunder först lär sig om ett varumärke eller en produkt. Företag kan göra detta genom reklam, sociala medier eller innehållsmarknadsföring.

 2. Consideration: Detta är när kunder funderar på att köpa en produkt och överväger olika varumärken. Företag kan utbilda kunderna om sina produkter och varför de är det bästa valet.

 3. Conversion: Detta är när kunderna bestämmer sig för att köpa en produkt. Företag kan göra detta steg enkelt genom att ha en användarvänlig webbplats och en tydlig försäljningsprocess.

 4. Loyalty: Detta är när kunderna blir återkommande kunder och rekommenderar varumärket till andra. Företag kan bygga lojalitet genom att erbjuda utmärkt kundservice och belöningsprogram.

Marknadsföringstratten är ett användbart verktyg för företag att förstå sina kunder och skapa marknadsföringskampanjer som är mer benägna att lyckas.

Marketing funneln

Varför fungerar den inte för Generation Z?

Den traditionella marknadsföringstratten fungerar inte för Generation Z jämfört med millenniegenerationen eftersom Generation Z:s väg till köp är mer komplex. Generation Z följer inte en snygg, linjär väg till köp. De översvämmas av information och har en känsla för inautentiskhet. Glöm blinkande annonser och kändisförbehållningar - Generation Z längtar efter riktiga upplevelser och anslutningar.

Så hur når vi dem?

Sociala medier är både en källa till underhållning och inspiration, och unga konsumenter använder det för att forska produkter innan de köper. De litar också mer på recensioner från användargenererat innehåll än kändisar eller varumärken. Denna generation följer inte bara trender; de skapar dem. De förlitar sig tungt på sociala medier för inspiration, med TikTok (53%) och Youtube (57%) som de främsta platserna för att upptäcka nya varumärken och produkter. Intressant nog ses influencers som de största trendskaparna (51% av Gen Z), följt av sociala mediealgoritmer (implicit betrodda av Gen Z) och till och med överstiger kändisar (21%).

Här är hur du justerar din strategi:

 • Välkommen till Gemenskapen: Gen Z värdesätter tillhörighet. Bygg en gemenskap kring ditt varumärke som speglar deras värderingar. Tänk social interaktion, kampanjer med användargenererat innehåll och främjande av ett delat syfte.
 • Innehållet är Kung (och Drottning): Sociala medier är Gen Z:s jaktmarker för nya varumärken. De söker inspiration, inte försäljningsargument. Höj din innehållsnivå med högkvalitativa, engagerande inlägg som visar upp ditt varumärkes personlighet och resonera med deras intressen.
 • Äkthet är Nyckeln: Lämna den fejkade influencermarknadsföringen. Gen Z kopplar ihop med riktiga människor som använder och njuter av dina produkter. Samarbeta med mikro-influencers eller vanliga människor som verkligen stämmer överens med ditt varumärke.
 • Fokusera på Inspiration istället för Försäljning: Ös inte på med försäljningsargument till Gen Z. Skapa istället inspirerande innehåll som utbildar, underhåller och visar upp produktens värdeerbjudande på ett naturligt sätt.

Alfa Generationen: En Glimt in i Framtiden

Även om fokus idag ligger på Gen Z och hur man annonserar mot dem, kommer marknadsförare och företag en dag behöva fokusera mer på generation Alpha och då är det lika viktigt att undersöka deras vanor, behov och önskemål från företagen. Alfa-barn växer upp ännu mer digitalt infödda än Gen Z. Även om marknadsföring till dem fortfarande utvecklas, kommer fokus på äkthet och gemenskap troligen förbli avgörande.

Här är några ytterligare tips:

 • Tänk mobil först: Alfas växer upp med smartphones och surfplattor i handen. Se till att din varumärkesupplevelse är sömlös och engagerande på mobila plattformar.
 • Omfamna det roliga och pedagogiska: Kombinera underhållning med lärande för att fånga deras uppmärksamhet. Tänk interaktiva spel eller pedagogiskt innehåll som stämmer överens med dina varumärkesvärderingar.

Gen Alpha

Viktiga Lärdomar:

 • Gen Z:s shoppingresa är en kontinuerlig loop: Glöm den traditionella linjära tratten. Sociala medier påverkar dem genom hela processen, inspirerar dem att upptäcka nya produkter, utforska dem online, ansluta sig till gemenskaper kring dessa produkter och bygga varumärkeslojalitet.

 • Sociala medier är kung (och drottning) för inspiration: Gen Z använder plattformar som TikTok och Youtube oftast för att upptäcka nya varumärken och produkter. Influencers ses som de främsta trendskaparna, följt av sociala mediealgoritmer.

 • De är kuratorer av sin online-upplevelse: Gen Z litar på algoritmer för att föreslå innehåll och hjälpa dem att upptäcka nya saker, men de är också medvetna om potentiella filterbubblor. Vissa försöker aktivt att bryta sig loss från dessa begränsningar.

 • Linjerna mellan online och offline suddas ut: Återförsäljare blir allt mer som medieföretag, och vice versa. Fysiska butiker är fortfarande viktiga för Gen Z, där de flesta föredrar att prova kläder innan de köper. Men de kommer troligen att göra sin forskning online först. Gen Z omfamnar mainstream-trender mer än millenniegenerationen: Denna generation är överraskande öppen för mainstream-kultur jämfört med millenniegenerationen.

  Kort sagt, för att vinna över Gen Z måste varumärken förstå denna komplexa och ständigt föränderliga shoppingresa. De bör vara närvarande där Gen Z spenderar sin tid online, skapa innehåll som inspirerar och resonera, och bygga gemenskaper kring sitt varumärke.


Är du redo att ta din marknadsföring till nästa nivå? Eller vill du bara lära dig mer om marknadsföring?

Då borde du:

1. Följa oss på sociala medier. Vi publicerar på LinkedIn, InstagramFacebook när vi uppdaterar med en ny bloggpost. Du kan också få bra tips och lära dig något nytt genom de andra inlägg vi publicerar på sociala medier, så du kommer inte att missa något genom att följa oss!

2. Om du vill ha ytterligare kunskap om e-postmarknadsföring och marknadsföring, tveka inte att kontakta oss

3. Vill du ansluta på Linkedin? Du kan hitta mig här! Jag är här för att stödja dig och vill hjälpa dig genom denna spännande nya marknadsföringsresa! Låt oss börja din marknadsföringsresa! 🌟🌟🌟🌟

/ Sofia Johansson - Digital Growth Marketing Specialist 🥰

Läs mer

Introducerar Service Hub och jämför Starter, Professional & Enterprise

2024-06-28 08:00

Nyfiken på Hubspot Service Hub? I detta blogginlägg avslöjar vi fördelarna med Service Hub. Det är som att låsa upp en skattkista av...

Introduktion till Marketing Hub: En omfattande guide

2024-06-28 07:00

Vill du maximera Hubspot Marketing Hub i din marknadsföring?

Låt oss jämföra Starter, Professional och Enterprise planer baserat på dina mål, budget...

Hur man använder kundrecensioner för att bygga förtroende

2024-06-26 15:35

Kundrecensioner är en kraftfull resurs för att bygga förtroende och trovärdighet för ditt företag. Men många glömmer att posta dem och tror inte att...