Boka möte
Kontakta Oss
Menu
Boka möte
Kontakta Oss

Digitalisering - en introduktion

Digital transformation medför fantastiska möjligheter. Världen står inför och befinner sig i en ny industrirevolution. Det är uppenbart att digitalisering och digital transformation har och kommer påverkar alla delar av samhället. Här har vi samlat alla våra tankar och insikter i ämnet. Här kan du få förståelse för hur du kan utnyttja detta i din verksamhet.

Digitalisering - Intro & Varför

För dom som jobbat inom IT eller liknande har begreppet digitalisering vid det här laget förmodligen blivit utslitet. I nutid når den digitala vågen bransch efter bransch och påverkar olika utsträckning vårt arbete och våra liv för många är begreppet alldeles nytt.  Följer man nyhetsflödet möts vi av rubriker om digitalisering, digitalisering av skolan, digitalisering av förskolan, digitalisering och äldrevård.  Digitaliseringen är ingen trend, det är en ny industrirevolution, en industrirevolution 4.0, som kommer förändra världen och gör det redan i en väldigt snabb takt.

På den här sidan hittar ni insikter och strategier för digital transformation som går att implementera oavsett bransch eller verksamhet. På vår blogg, djupdyker vi emellanåt i specifika branscher och där kan ni hitta resurser som är mer anpassat för specifika branscher som digitalisering och HR, fastighetsbranschen eller ledarskap. Besök och följ gärna vår blogg RefleQt för ännu mer insikter som uppdateras löpande!

Strukturen på fortsättningen är enkel: 


 • Vad är Digitalisering?
 • Digitala mästare - varför vill man bli det?
 • Digital transformation - hur gör man? 

Länkar

Vi Gör Highlights - Improve
Digitalisering
Introduktion
Läs om våra Case
Läs mer i vår blogg

Vad är Digitalisering?

Digitalisering, ordet har hängt med ett tag nu, ursprungligen syftade ordet på överförandet av information eller media från analogt till digitalt, till exempel musik från vinylskivor till mp3-filer eller scanning av bilder.

Det begrepp har idag begränsats till att benämnas som Digitisering. Digitalisering är en bredare definition av det fenomen som svept över världen de senaste åren. Begrepp som Healthtech, Fintech, IoT, AI, AR handlar om att effektivisera och förbättra branscher, produkter eller tjänster med hjälp av digitala verktyg. 

Digitalisering eller digital transformation är den process där ny teknik förändrar affärsmodeller, företag och hela branscher i en hastighet och omfattning som är svår att greppa.

Under 2015-16 startade digitaliseringen på allvar. Men ny teknik som fristående fenomen kan inte förändra något, Internet, IT, AI, VR, AR, i kalkylen måste även människan räknas in, digitalisering eller digital transformation sker i den brytningspunkt där människans beteende möter den nya tekniken, när tekniken implementeras, används, först då kan kraften av digitalisering utnyttjas tillfullo.

Digital transformation är ett begrepp för resan ett bolag gör mot digitalisering. För många globala konsultbolag blåses gärna begreppet upp till något stort och jobbigt. Vi på TeQflo tror på motsatt väg, förenkla och göra resan intressant och utvecklande.

Sammanfattningsvis, här de viktigaste definitionerna att hålla koll på inom Digitalisering:

 • Digitisering = Konvertera analogt till digitalt
 • Digitalisering = När människa möter teknik (produkter och tjänster)
 • Digital Transformation = Digitaliseringsresan från punkt A till punkt B

Nedan fördjupar vi oss inom nedan områden: 

 • 5 exempel på framgångsrik digitalisering
 • Den fjärde industrirevolutionen
 • Moore's lag & människans hjärna
 • Användarvänlighet & Effekt påverkar timing
 • Digitaliseringens Framfart & path dependency
 • 4 Förändringsvågor
 • Människan i Den Digitala Världen
 • Avkoda Digitaliseringen - Nedbrytning i 4 områden
 • Källor

Länkar

Woman diving-1
Vad Är
Digitalisering?
Läs om våra Case
Läs mer i vår blogg

Digital Transformation - Varför Är Det Viktigt?

Digitaliserings 3 grundprinciper uttrycker följande: 

 • Allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras
 • Allt som digitaliseras kan kopieras
 • Allt som kan kopieras sjunker i värde

Ovan ger oss en försmak på framtiden. Ett hemmabyggt CRM-system i sig är ingen konkurrensfördel. Alla bolag kan skaffa ett, sannolikt, mycket bättre cloudbaserat CRM-system. Skillnaden är hur väl systemet används och människorna. 

Det finns flera exempel som är avskräckande, t.ex. Blockbuster och Netflix. Forskningen visar att det snarare är bättre att bli en Digital Mästare. En Digital Mästare är bättre än konkurrenterna i sin industri inom två områden: Digital förmåga och Ledarskap.

Nedan fördjupar vi oss inom nedan områden: 

 • Digitaliseringens 3 grundprinciper
 • För överlevnad - exempel att undvika
 • Digitala Mästare - Affärsnytta & nyckeltal
 

Länkar

Banner Surfer ready to jump in-1
Digital Transformation
Varför Är Det Viktigt?
Läs om våra Case
Läs mer i vår blogg

Digital Transformation - Hur Gör Man?

Som vi varit inne på tidigare handlar digitalisering om lika delar teknik som mänskligt beteende. Digitalisering innebär ofta en förändring, mer eller mindre drastisk. Men ett allvarligt misstag när en förändring ska implementeras i en organisation är hur människan påverkas. Förändring i sig kan vara obekväm, att då även implementera nya verktyg eller arbetsmetoder till en grupp med olika förkunskaper kräver ett gediget förändringsledarskap.

Nedan går vi igenom 4 steg för att sätta igång förändringsarbetet som digitalisering kräver.

Steg 1 - Förberedelse 

Ledarskapsutmaningen och förändringsarbetet är idag en större utmaning än tekniken i normalfallet. Förberedelser inklusive nulägesanalys, digital vision och en digital strategi är därför att rekommendera. Syftet är att förstå startpunkten och visualisera målet. 

 

Länkar

Surfing giant wave
Digital Transformation
Hur Gör Man?
Läs om våra Case
Läs mer i vår blogg